Новости. Форменний одяг як ознака часу

Газета "Харківський електротранспорт", 24.01.2004.

Шановна редакціє! Хочу висловити вам подяку за підбірку матеріалів, опублікованих у нашій газеті під рубрикою "До 100‑ліття харківського електричного трамвая". Історія нашої Батьківщини, історія нашого підприємства цікавить багатьох працівників Жовтневого депо.

Ось у мене великий інтерес до всього того, що стосується форменого одягу. Отже, форму носили не тільки військові, але й працівники дуже багатьох цивільних відомств як у царській Росії, так і в післяреволюційний період. Свій формений одяг мали студенти, учні шкіл і ПТУ, шахтарі, лісники, автомобілісти, пожежники і, звичайно ж, — електротранспортники.

Форма дисциплінувала, викликала почуття гордості приналежності до певної професії, виглядала красиво і солідно. Ось і на фотографіях, опублікованих у газеті, ми бачимо електротранспортників 20‑х років у добротних формених кителях, у високих кашкетах з кокардами, людей з спокійними, повними власного достоїнства обличчями. По всьому видно — шановані люди, шанованої у місті професії.

Форма на міському електротранспорті існувала і в довоєнні та повоєнні часи, аж до кінця 50‑х років. На початку 1975 року для водіїв, працівників відділів руху, керівників депо й управління ХТТУ було впроваджено новий формений одяг, який і проіснував до кінця 80‑х років. Сподіваюсь, у ваших подальших публікаціях знайде відображення і ця сторіночка нашої історії. Можливо, й у читачів нашої газети є фотографії чи інша інформація, що стосується цієї теми.

Зацікавившись вашими публікаціями, працівники нашого депо звернулись до голови профкому підрозділу Валентини Володимирівни Снісар, яка у відповідь на наше прохання організувала екскурсію до Народного музею історії ХКП "Міськелектротранс". Через нашу газету ми висловлюємо щиру вдячність завідуючій музеєм Валентині Василівні Пафик за цікаву і змістовну екскурсію, а також за допомогу у виясненні питань, що торкалися викладеної у цьому листі теми.

З повагою

О. ГАВРИЛЮК,
начальник дільниці ППР Жовтневого трамвайного депо

№5‑6 (5173‑5174), 24 січня 2004 року

Разделы по теме:
Рубрики:   Трамвай

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.